Filmy

Galéria

Svedkovia Putinovi

O filme

Scenár, réžia, kamera: Vitalij Manskij

Hudba:  Karlis Auzans

Strih: Gunta Ikere

Zvuk: Anrijs Krenbergs

Hrajú: Vladimir Putin, Michail Sergejevič Gorbačov, Boris Jelcin

Producenti: Natalia Manskaja (Studio Vertov), Gabriela Bussmann (GoldenEggProduction),  Filip Remunda & Vít Klusák (Hypermarket Films)

Lotyšsko / Švajčiarsko / Česko, 2018, 102 min

Dostupné na nosičoch: DCP, mp4

Dátum lokálnej premiéry: 1.3.

Synopsa

Píše sa rok 1999. Dovtedajší ruský prezident Boris Jelcin pol roka pred vypršaním svojho funkčného obdobia úplne nečakane abdikuje a riadením štátu poveruje premiéra Vladimíra Putina. Týmto osudovým okamihom začína nový dokument renomovaného režiséra Vitalija Manského, ktorý sa ako dvorný prezidentský kameraman dostal do vnútra kremelskej politiky a prináša tak nečakané svedectvo o začiatku putinovskej éry. A o tom, čo všetko sú vlastne „Svedkovia Putinovi“.

O režisérovi

Vitalij Manskij (1963, Lvov, SSSR) – vyštudoval odbor kamera na moskovskej vysokej škole VGIK (1990). Prvé filmy začal nakrúcať na konci 80. rokov a behom svojej doterajšej kariéry získal cez päťdesiat najrôznejśích ocenení, vrátane Striebornej holubice na festivale v Lipsku (Srezki očerednoj vojny) a Ceny za najlepší celovećerný dokumentárny film v Karlových Varoch (Rúra). Je vydavateľom najstaršieho internetového magazínu o dokumentárnych filmoch či autorom Manifestu reálneho filmu. Od roku 2006 je prezidentom moskovského filmového festivalu Artdokfest.

Vybraná filmografia

2015     V paprskoch slnka

2013     Rúra

2011     Patria o muerte

2009     Nikolina gora. Posleslovije

2008     Rassvet/Zakat

2008     Děvstvennosť

2003     Anatomija T.A.T.U.

2001     Vladimir Putin. Visokosnyj God

1998     Častnyje chroniki. Monolog

1991     Jevrejskoje sčasťje