Priestor pre film

Novinky

Oceňovaná dráma Vysvetlenie na všetko stále v kinách!

15. April 2024

Maďarsko-slovenskú drámu Vysvetlenie na všetko, ktorá nedávno získala Hlavnú cenu súťaže celovečerných filmov na MFF Febiofest, si môžete stále pozrieť v kinách po celom Slovensku!

„Zdanlivo triviálna, každodenná situácia spúšťa ostrú analýzu politického napätia, ktoré dnes ovplyvňuje Európu. Na ocenení sme sa zhodli pre schopnosť tvorcov priniesť kontroverznú tému prostredníctvom nápaditej, naratívnej štruktúry s rôznymi uhlami pohľadu, s humorom a citlivosťou,“ odôvodnila svoje rozhodnutie porota MFF Febiofest.

Vysvetlenie na všetko na Febiofeste ocenili aj Zvláštnym uznaním v kategórii Cena filmových klubov. Titul je podľa nichznepokojujúcim ponorom do reality maďarskej spoločnosti, v ktorej dominuje politická polarizácia. Režisér veľmi dôkladne a zároveň s prirodzenou ľahkosťou odkrýva motivácie a morálne konflikty svojich hrdinov a ich často ťažkopádne snahy o nápravy. Aj v tomto prípade ide o snímku, ktorá, hoci sa odohráva v susednej krajine, v mnohom až mrazivo pripomína naše domáce súčasné či možno i budúce reálie.“

Film, ktorého nosnou témou je rozdelená spoločnosť, získal tiež hlavnú cenu v sekcii Orizzonti na MFF v Benátkach.

Chcete Vysvetlenie na všetko vidieť znova, alebo ste to ešte nestihli? Neváhajte a zúčastnite sa na niektorom z plánovaných premietaní. Snímka je v lokálnej distribúcii už od 21. marca 2024.

Oceňovaná dráma Vysvetlenie na všetko stále v kinách!