Priestor pre film

Novinky

Prvý ročník KineDoku končí výnimočnými podujatiami

07. December 2015

 

Ešte pred Vianocami zažije Slovensko poriadnu dávku dokumentárnej energie. Uskutočnia sa posledné premietania projektu KineDok a dokumentárny film Krv bude cestovať po alternatívnych projekčných miestach na Slovensku spolu s kamramanom Jurim Gautselom. Okrem toho sa uskutoční záverečné stretnutie organizátorov KineDoku, na ktorom budú pod vedením Dimitry Kouzi, expertky z Grécka pripravovať pre svojich divákov ten najlepší dokumentárny program na rok 2016.

 KineDok je novou medzinárodnou komunitou a jedinečnou platformou pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúcou priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky. V jeho pilotnej verzii sa v roku 2015 premietalo 12 dokumentov zo západnej a strednej Európy na 20-tich miestach v každej zo zúčastnených krajín: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Chorvátsko.  Formou zdieľanej skúsenosti, ktorá prekračuje tradičné hranice kina, KineDok oslovuje lokálne kluby, kaviarne, galérie atď. a pozýva vás nielen pozrieť si filmy na veľkom plátne, ale aj stretnúť sa s tvorcami alebo protagonistami filmov v neformálnom prostredí a diskutovať spolu s nimi pri káve alebo drinku. Bez zainteresovaných divákov, by nevznikli dokumenty a bez filmárov by ľudia nemali možnosť zdieľať zložité a komplikované udalosti v živote človeka 

 Na Slovensko zavíta kameraman ruského dokumentárneho filmu Krv a zúčastní sa projekcií v troch mestách, kde bude po premietaniach diskutovať s divákmi o tom, aké bolo nakrúcanie s mobilnou transfúznou jednotkou na ruskom vidieku.

 

  1. december 19.00 Stanica Žilina-Záriečie

  2. december 18:00 Diera do sveta, Liptovský Mikuláš

  3. december 19:00 Záhrada – Centrum nezávislej kultúry, Banská Bystrica

 

Prvý ročník KineDoku končí výnimočnými podujatiami