Priestor pre film

Novinky

Slovak Visual - prehliadka slovenského filmu v Brazílii

26. September 2016

V dňoch od 6. októbra až 2. novembra 2016  mieri slovenský film do Brazílie. V rámci rozsiahlej putovnej prehliadky SLOVAK VISUAL – Mostra do Cinema Eslovaco budú mať brazílski diváci jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s významnými dielami archívnej, ako aj súčasnej slovenskej audiovizuálnej tvorby a navyše aj naživo sa stretnúť s profesionálmi pôsobiacimi v oblasti slovenskej audiovízie.

 V dňoch od 6. októbra až 2. novembra 2016  mieri slovenský film do Brazílie. V rámci rozsiahlej putovnej prehliadky SLOVAK VISUAL – Mostra do Cinema Eslovaco budú mať brazílski diváci jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s významnými dielami archívnej, ako aj súčasnej slovenskej audiovizuálnej tvorby a navyše aj naživo sa stretnúť s profesionálmi pôsobiacimi v oblasti slovenskej audiovízie.

 Prehliadka odštartuje v meste Rio de Janeiro (7. – 13. 10.) odkiaľ bude pokračovať do Cabo Frio  (14.- 15. 10.), hlavného mesta Brazília (12.- 14. 10.), Florianopolisu (21.- 23. 10.), Porto Alegre (28.- 30. 10.) a Sao Paula (1. - 2. 10.).

 Program prehliadky sa skladá z 5 archívnych celovečerných titulov, 5 súčasných celovečerných titulov, 10 krátkych filmov a z večerného programu slovenských hudobných videoklipov. Otvorenia prehliadky v meste Rio de Janiero a následne premietania v Cabo Frio sa zúčastní aj slovenský režisér a producent Peter Kerekes, ktorý uvedie svoj film 66 sezón a po premietaní bude diskutovať s divákmi. Zámerom organizátorov je predstaviť brazílskym divákom základné špecifiká a individualitu slovenskej kinematografie, ktorá je v daných končinách takmer úplne neznáma.

 Prehliadku Slovak Visual – Mostra do cinema Eslovaco organizuje slovenská distribučná spoločnosť Filmtopia v spolupráci s Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Brazílii a Slovenským filmovým ústavom, ktorý do programu poskytol päť dlhometrážnych a päť krátkometrážnych archívnych filmov.

 Program pozostáva z dvoch základných častí, pričom prvá je zameraná na filmy československej novej vlny a druhá ponúkne výber súčasnej slovenskej kinematografie. Zmyslom takto vytvoreného kurátorského výberu je predstaviť zahraničným divákom najskôr najvýznamnejšiu etapu v histórii našej kinematografie a následne zaujímavé tituly súčasnosti ako dôkaz kontinuity určitej kinematografickej tradície postavenej na autenticite, komornosti, narúšaní hraníc medzi hraným a dokumentárnym filmom, pozostáva z dvoch základných častí, pričom prvá je zameraná na filmy československej novej vlny a druhá ponúkne výber súčasnej slovenskej kinematografie.

 Okrem tohto kritéria, teda nasledovať líniu určitej estetiky a autorského postoja, ktorá sa tiahne od najslávnejšieho obdobia našej kinematografie po jej (povedzme že) súčasné obrodenie, organizátori Slovak Visual prihliadali aj na to, že prichádzajú za divákmi, z ktorých väčšina nielen že doteraz nedošla do kontaktu s touto kinematografiou, ale možno ani s našou kultúrou ako takou. Preto sa organizátori prehliadky rozhodli predstaviť brazílskym cinefilom čo najkomplexnejší filmový výber s rôznorodou estetikou, a priblížiť im na pozadí toho najlepšieho z našej filmovej histórie aj pestrosť súčasnej audiovizuálnej tvorby, dlho- aj krátkometrážne filmy, ktoré okrem sociálnych drám ponúkajú aj žáner komédie či thrilleru.

 Všetky filmy budú premietané v pôvodnom znení s portugalskými titulkami. Vznikne tak unikátna kolekcia portugalských titulkov, ktorá bude k dispozícii pre účely ďalšej prezentácie slovenskej kinematografie v lusofónnych krajinách.

 Archívne dlhometrážne filmy

Slnko v sieti (réžia: Štefan Uher, 1962), Kým sa skončí táto noc (réžia: Peter Solan, 1965), Slávnosť v botanickej záhrade (réžia: Elo Havetta, 1969), Vtáčkovia, siroty a blázni (réžia:  Juraj Jakubisko, 1969), Obrazy starého sveta (réžia: Dušan Hanák, 1972)

 Archívne krátke filmy:

Janko Hraško a bacily (réžia: Viktor Kubal, 1974), Kontakty (réžia: Jaroslava Havettová, 1981), Dáždnik (réžia: Ondrej Slivka, 1984), Ki-ki-ri-kí (réžia: František Jurišič, 1985), Bábätko v banke (réžia: Vladimír Malík, 1988)

Súčasné dlhometrážne  filmy:

66 sezón (réžia: Peter Kerekes, 2003), Až do mesta Aš (réžia: Iveta Grófová, 2012), Tigre v meste (réžia: Juraj Krasnohorský, 2012), Comeback (réžia. Miro Remo, 2014), Čistič (réžia: Peter Bebjak, 2015)

 

Súčasné krátke filmy:

Arsy versy (r. Miro Remo, 2009), Pandy (r. Matúš Vizár, 2012), Twins (r. Peter Budinský, 2011), V rade (r. Kamila Kučíková, 2014), 25km2 (r. Janka Mináriková, 2011)

 

Slovak Visual – mostra do cinema Eslovaco bude prebiehať na týchto miestach:

Escola Darcy Ribeiro de Cinema, Rua da Alfândega, 5 , Rio de Janeiro, www.escoladarcyribeiro.org.br

 Instituto Cultural Carlos Scliar, Rua Marechal Floriano, 253 Orla Scliar, Cabo Frio 

www.carlosscliar.wordpress.com

 

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Brazílii,  SES, Avenida das Nações, Qd. 805, Lote 21B, Brasilia

www.mzv.sk/web/brazilia

 

Museu da Imagem e do Som de Santa Catarina, Av. Gov. Irineu Bornhausen, 5600 - Agronômica, Florianópolis

www.mis.sc.gov.br/

 Sala PF Gastal, Avenida Presidente João Goulart, 551, Porto Alegre

www.salapfgastal.blogspot.sk

 Unibes Cultural, Rua Oscar Freire, 2.500 - Sumaré - São Paulo

http://unibescultural.org.br/

 

Stránka prehliadky na facebooku:

https://www.facebook.com/Slovak-Visual-mostra-do-cinema-Eslovaco-1418701291479355/?fref=ts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovak Visual - prehliadka slovenského filmu v Brazílii