Priestor pre film

Novinky

Krajina medu

20. August 2020

Na Oscara nominovaný macedónsko-turecký film Krajina medu vstúpi do slovenských kín vo štvrtok 27. augusta 2020. Ide o prekvapivo humorný, i keď drsný aj nežný portrét krehkej rovnováhy medzi ľudstvom a prírodou, o pohľad na rýchlo miznúci spôsob života a nezabudnuteľné svedectvo o vytrvalosti jednej ženy. Program premiéry sa v duchu včiel, včelárstva a medu začne už popoludní a potrvá do neskorého večera. Pozorovanie včiel v sklenenom úli pre deti a rodičov, debata mestských včelárov a odborníkov a open air projekcia na veľkom plátne – to všetko v rámci Leta pod Palmou v Novej Cvernovke 27. augusta. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatie uskutoční vo vnútorných priestoroch, vstup je voľný. Dlho očakávaný dokument prináša spoločnosť Filmtopia.

                „Keď do Krajiny medu vtrhne rodina kočovníkov a poruší jej základné pravidlo, posledná chovateľka divokých včiel v Európe musí zachrániť včely a obnoviť prírodnú rovnováhu,“ tak znie začatok oficálnej anotácie celovečerného debutu dokumentaristov Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevskej, ktorý vznikol z dôverného vzťahu medzi filmármi a témou.

Film bol nominovaný na Oscara (Najlepší zahraničný film, Najlepší dokument), z festivalu Sundance si priviezol až tri ceny (Najlepší dokument, Zvláštna cena poroty za kameru, Cena za mimoriadny prínos) a pravidelne rezonuje na festivaloch po celom svete.

Trailer filmu Krajina medu: https://www.youtube.com/watch?v=H-ff3kQVU28

 

Vstup do slovenských kín bude špeciálny. Premiéru obohatí sprievodný program určený širokej verejnosti – včelárom aj nevčelárom, filmárom aj nefilmárom, vítaní sú aj rodičia s deťmi. Program organizuje Filmtopia v spolupráci s Novou Cvernovkou a Uletenou včelou.  

FB event: https://www.facebook.com/events/297522694659197

 

  • 16.30 - 18.00 hod

- Stretnutie rodičov a detí so včelármi: pozorovanie včiel v sklenenom úli a toľko otázok, koľko sa doň zmestí, k tomu ochutnávka medu

mestskí včelári Róbert Kňažko a Danica Fernandez-Diaz z Uletenej včely a detskí včelári

- Prezentácia časopisu Dymák a včelárskeho portálu www.dymak.online, Michal Petruška

  • 19.00 hod

Diskusia na témy včely v meste, kvalita medu, včelárstvo na Slovensku a včelárstvo a etika

Diskutujúci:

Marcela Bučeková, z Laboratória apidológie a apiterapie na Ústave molekulárnej biológie SAV

Róbert Kňažko, mestský včelár, Uletená včela

Juraj Hariš, včelár-amatér, architekt

Michal Petruška, zakladateľ včelárskeho portálu www.dymak.online a časopisu o včelách a prírode Dymák

Moderuje: Laco Oravec

 

  • 20.30 hod.

– premiéra filmu KRAJINA MEDU

 

V prípade nepriaznivého počasie sa podujatie uskutoční vo vnútorných priestoroch Novej Cvernovky. Vstup na celý sprievodný program k slovenskej premiére dokumentu Krajina medu je voľný.

Krajina medu