Priestor pre film

Novinky

Road movie Staříci stále v kinách

21. September 2020

Road movie Staříci môžete stále vidieť v našich kinách. Film režisérskej dvojice Martin Dušek, Ondřej Provazník zabodoval tak na Cenách českej filmovej kritiky ako aj na Českých levoch. Silný príbeh o krivdách z minulosti a starobe korunujú skvelé výkony hereckých bardov Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičku. Na plátne kamaráti z protikomunistického odboja, bývalí politickí väzni, v realite herci, ktorí sa na pľaci stretli prvýkrát. Film podľa skutočnej udalosti vstupuje do slovenských kín 10. septembra 2020 vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia.

Snímka je česko-slovenskou koprodukciou so slovenskou produkčnou spoločnosťou Sentimental film, producenta Ivana Ostrochovského.

Herec Jiří Schmitzer, ktorý dostal za postavu Vlastimila Reinera v Staříkoch svojho štvrtého Českého leva, na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch povedal, že ho oslovil už scenár, také veľké role hráva v súčasnosti už pomenej. Tému filmu zhrnul do otázky, „Kde má morálka svoje hranice, či brať, alebo nebrať spravodlivosť do vlastných rúk?". So svojím hereckým partnerom Ladislavom Mrkvičkom sa nikdy pred tým pracovne nestretli – ani pri filme ani v divadle – a vzniklo medzi nimi priateľské puto.

Staříci získali tri Ceny českej filmovej kritiky za rok 2019: Najlepší film, najlepšia réžia, najlepší herec (Jiří Schmitzer) a dvoch Českých levov 2020: Najlepší herec v hlavnej úlohe (Jiří Schmitzer), Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Ladislav Mrkvička).

Film je inšpirovaný vojnovým hrdinom, plukovníkom Pravomilom Raichlom, ktorý si údajne chcel vybaviť účty s prokurátorom Karlom Vašom. Ten mal v 50. rokoch stáť za zinscenovanými procesmi i za trestom smrti, a nakoľko justícia nekonala dôsledne, plukovník sa rozhodol konať sám.

České médiá písali o filme v čase premiéry ako o „skvele nakrútenej road movie o pomste a starobe" či jako o „pánskej jazde pre pokročilých". Príbeh je o dvoch bývalých politických väzňoch vo vyššom veku, ktorí sa vydávajú v obytnom aute naprieč republikou. Ich cieľom je vypátrať a zabiť komunistického prokurátora z 50. rokov, ktorý nikdy nebol za svoje činy oficiálne potrestaný.

Z amerického Oregonu prilieta do Prahy emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), vojnový veterán a bývalý politický väzeň. Má vyše osemdesiat, je pripútaný na invalidný vozík a do značnej miery odkázaný na pomoc ostatných. Preto na neho už na letisku čaká Antonín (Ladislav Mrkvička), starý kamarát z protikomunistického odboja. Čoskoro vyjde najavo, že Vlasta prišiel do Česka uskutočniť poslednú misiu svojho života. Chce vypátrať a zabiť komunistického prokurátora Václava Mráza, ktorého porevolučné súdy nedokázali, alebo nechceli za jeho zločiny z 50. rokov potrestať. Vlastimil prehovorí Antonína, aby mu s akciou pomohol. Ten si požičia od vnuka starú obytnú dodávku a upraví ju tak, aby sa v nej mohol Vlasta pohybovať. Oba starci vyrážajú na pre nich veľmi náročnú cestu za odplatou.

Okrem spomínaných hercov vo filme hrajú: Dušan Kaprálik, Milena Steinmasslová, Michal Suchánek, Pavel Batěk, Marika Procházková a ďalší.

Road movie Staříci stále v kinách